felsefe taşı

Themis

Themis
Mayıs 07
16:32 2014

Adaletin sağlandığı yerin “adliye” olmadığını anladığımın üzerinden çok zaman geçti ama adliye kelimesinin “dişil” olduğunu öğrendiğimde, aklıma ilk olarak gözleri bağlı olarak elinde terazi ve kılıç tutan ve adaleti temsil eden “Themis” gelmişti.

Adalet kadim uygarlıklarda da dişil olarak öngörülmüş. adil olabilmek için sadece “kurallar”la hareket etmenin yetmeyeceğini algılayan kadim toplumlar kişinin vicdan mahkemesinde en doğru kararı verebileceğini düşündüklerinden adaleti dişil olarak tanımlamışlar belki de.

Duygunun dahil olmadığı, vicdanın yer bulmadığı adaletin “adil” olabilmesi mümkün değil. erillik bu noktada yine eksik kalmış. Enteresan arapça “adalet” gibi “hikmet” de dişil. Adalet gibi hikmet de “arayan” değil, “aranan”. Tıpkı bir kadın gibi…

Adil olabilmenin ilk şartlarından birinin vicdan mahkemesini işletmek olmalı. Vicdan ve vücud aynı kökten türemiş iki arapça kelime. Vicdan “bulmak”, vücud ise “var oluş” demek. insanın varlığı –vücud- tam da vicdan’da oluşuyor beden buluyor aslında.

Adil olabilmek belki de bunun için çok zor. Adil kelimesinin anlamı ise dengelemek, denge gözetmek… Peki bu dengeyi kurabilmek için gerekli olan enstrüman ne? İngilizce adil anlamına gelen “just” kelimesi enstrümanı işaret ediyor olabilir mi: “Yaratıcının gözüyle bakabilmek”

“Yaratıcının gözüyle görebilmek” için iki alternatif var; ya yaratıcının gözüne sahip olmak gerekiyor veya yaratıcının gözüne sahip olduğunun farkına varmak.

Vicdan “bulmak” demek ise, yaratıcının gözüne sahip olduğunu bulmanın anahtarı da “vicdan” olabilir mi?

6.896 kez okundu
Paylaş

İlginizi Çekebilir

  • İhtiyarlara Yer Yok!İhtiyarlara Yer Yok! İnternetin yararlı olduğunu da unutmamalı. Ondan sadece eğlence amacıyla istifade edenler için zor olsa da. Doğrusu internetin yararlı bir araç olduğunun giderek unutulması düşündürücü. […]
  • Nasıl?Nasıl? Keşke bilsek! Neyin ne zaman ve nasıl olacağını yani... Çoğu yaşamsal kavramın ya da kimi zaman "kaza" denebilecek yaşantıların kendi içinde hazırlık süreci olsa da bilincimizin ve […]
  • 21. yüzyıl ve biz Türkler…21. yüzyıl ve biz Türkler… “Türk, asillerin asilidir. Yapma olmayan, gösterişi bulunmayan bu pek yüce asalet ona tabiatın hediyesidir.” Pierre Loti Beş asır öncesiyle avunup kendimizi asker millet diye gaza […]
  • HAYATLARA İPOTEK KOY(A)MAYIN ARTIK! İPOTEKLENMİŞ HAYATLARA SON!HAYATLARA İPOTEK KOY(A)MAYIN ARTIK! İPOTEKLENMİŞ HAYATLARA SON! Daha önceki yazılarımı okuyanlar az çok aile yapımı ve terbiye tarzımı bilirler, şu 53 senelik ömrümde çok farklı yerlerde yaşamış olduğumu da. Bunlardan bir kısmı henüz gelişimlerini […]

Sosyal Medyada Takip Edin

Üye Olun

Yazarlar

Kategoriler

Takvim

Ekim 2024
P S Ç P C C P
« Eyl    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Arşivler