felsefe taşı

Pisagor Bardağı’nın Sırrı

Pisagor Bardağı’nın Sırrı
Nisan 09
13:19 2018

Güzel Egemizinnadide sahil kasabalarından Kuşadası’nın hemen karşısında Samosadası vardır. Antik Batı Felsefesinde bilgelik aşkı anlamına gelen “filozof” kelimesini kazandıran Pisagor’un vatanıdır.
Sayıların babası Pisagor günümüze dek uzanan birçok miras bırakmıştır. Bunların arasında Pisagor Bardağı olarak adlandırılan bir el yapımı bardak içerdiği anlam ve mesaj ile bana çok anlamlı gelmiştir hep.
Basit bir bardak değildir. Altı delik bir bardaktır. Altı deliktir ama içine su konunca bardağın altından su sızmaz nedense. Ancak bardağın içindeki çizgiden fazla doldurulunca, bir anda o ana kadar su akıtmayan bardak bir anda su akıtıverir.

Büyülü bir bardaktan bahsetmiyorum. Pisagor, basit bir fizik kanununu kullanarak bunu sağlamış.
Altını çizmek istediğim ise bardağın içerdiği anlamdır…
Denge, ölçülülük ve ahenk ile ilgili evrensel kaideleri hatırlatır sanki bizlere 2600 yıl öncesinden.

Belli bir ölçüye dek bardaktan su sızmaz. Çünkü bir fizik kanunu ile ahenk içinde tasarlanmıştır bardak. Her şey eşiği gösteren çizgi geçilene dek dengededir; aynı evrendeki tüm cisimler gibi. Ancak o eşik geçildi mi denge bozulur, bardak boşalır ve dinamik denge yasası ışığında yeni bir denge sağlanır. Bu yüzden bardağı kullanan kişinin eşiği bilerek ölçülülük prensibi ile kullanması lazımdır. Bunu bilmezse denge kanunlarını es geçer ve yeni bir dengenin sağlanmasına dek düzenin bozulmasına sebep olur.
Her şeyin kusursuz bir ilahi denge içinde, mutlak bir ölçü ve ahenk ile işlediği bu düzende bu 3 erdem aynı zamanda biz insanların nasıl yaşaması ve birbirimize nasıl davranmamız gerektiğine de işaret etmiyor mu sizce de sevgili dostlar?

Kişi kendi imkan ve kabiliyetleriyle dengeli yaşarsa, toplumsal kurallar ve adap, edep ilkelerine uyarsa, evreni yöneten fiziksel ve ilahi kurallara uyarak ahengi sağlarsa mutlu olmaz mı?
Kendisine ve başkalarında ölçüyü kaçırmadığı sürece özgür ve mutlu yaşayabilir insan. Bunun için de içsel dengesini sağlamayı bilmelidir.

Ancak bazen hayatın medceziri insanı öyle büyük bir hayat sınavı ile sınar ki, o zaman da kişinin sabır ve metanetle her inişin bir çıkışı olduğunu bilerek çıkışı beklemesi ve bu tecrübeden öğrenmesi gerekir ki bu da Taocuların “Tao ile ahenk içinde yaşamak” dedikleri şey.
Fikrinde, zikrinde, kalbinde dengeyi, ölçüyü ve yaşamla uyumu kuran kişi kalıcı mutluluğu yakalayabilir.

Pisagor iyi ki bu bardağı yapmış ve tek söz söylemeden evrensel 3 esası bizlere gerçek bir bilgenin yaptığı gibi kendi zamanının ötesine de ulaşacak bir şekilde anlatmış. Emeğine sağlık.
Semboller her yerde, yeter ki mesajlarını anlayalım. Her şeyin endirekt mesajlarla insana iletildiği bu alemdemesajları alan “hayat kitabı”nı okuyabilir dostlar. Allah hepimize bizlere sunulan mesajları okumayı ve anlamayı nasip etsin…

5.607 kez okundu
Paylaş

İlginizi Çekebilir

  • Yere Diker Göğe Bakarız!Yere Diker Göğe Bakarız! Bildiğimiz kadarıyla, ve kayıtlardan teyitle, 11 kuşaktır toprak sahibiyiz. Çiftçiyiz, ama çiftçi, çift öküzle saban süren adam. Bizim ziraatimiz de, bölgemizdeki bütün ziraatler gibi […]
  • Güçlü Olan Gücün Hepsini İsterGüçlü Olan Gücün Hepsini İster Tarih boyunca, krallar büyük ölçüde güçlerini, sorgulanamaz ve daha yüce bir kuvvetten almışlardır. Bu yüzden, yaptıkları her türlü hareketin nedenine ilişkin sorgulamalara karşı verilecek […]
  • ÖMÜR BOYU ERKEK KILIĞINA GİRMEK ZORUNDA OLMAK…ÖMÜR BOYU ERKEK KILIĞINA GİRMEK ZORUNDA OLMAK… 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü anısına.. Resmi tarih ilk kadın doktorun Elizabeth Garrett olduğunu yazar. Oysa doğru değil. Tarihin ilk kadın doktoru, Elizabeth Garrett'ten yarım […]
  • Zaman PlanlamasıZaman Planlaması O, o an bilmiyordu... Sabah gözlerini tam 07:00'de açtığında geçen her saniye ile geriye sayım başlamıştı... 17:10:09, 17:10:08, 17:10:07... Gece yarısında tam 00:10:10'da gözlerini […]

Sosyal Medyada Takip Edin

Üye Olun

Yazarlar

Kategoriler

Takvim

Nisan 2024
P S Ç P C C P
« Mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Arşivler