felsefe taşı

Aşk Perisi Kerime Nadir

Aşk Perisi Kerime Nadir
Nisan 21
14:29 2016

Bir dönemin en çok okunan romancısı Kerime Nadir 1917 İstanbul doğumludur.
Çocukluğunun kışlarını Bebek, yazlarını Çamlıca ve Beylerbeyi’ndeki köşklerde geçiren yazar, belki o yıllarda etrafında gözlemlediği aşkların da tesiriyle, ileride yazacağı romanlarını aşk üzerine kurgulamıştır. Saınt Joseph sörler okulunu bitirdikten sonra ilk şiirleri ve öyküleri Serveti Fünun, Uyanış, Yarımay gibi dergilerde okurla buluşan genç yazarın adı, ilk romanı Yeşil Işıkların yayınlanmasının ardından duyulmaya başlamıştı.O yıllarda gazetelerin roman yayınlama geleneği Kerime Nadir’in bir çok romanının da tefrika edilmesine yol açmıştı. Yazarın romanlarını sayfalarına konuk eden gazetelerin tirajlarındaki belirgin yükseliş, Kerim Nadirin aranan bir yazar olmasını da beraberinde getirmiştir. Öyle ki, sipariş üzerine gazeteler için yazdığı romanlarla Kerime Nadir ismi bir marka haline gelmiştir.

1948 yılında Hürriyet’te tefrika edilen Refik Halit Karay ‘ın Bizim Hayatımız isimli romanı beklenen ilgiyi görmeyince, Sedat Simavi kendisini arayarak bir roman yazmasını istemiş, o da henüz bitirmiş olduğu Aşk Rüyasını göndermiştir. Romanın gazetede yayınlanacağı afiş ve ilanlarla duyurulmuş ve ilk yayın gününde hürriyet gazetesi bir kaç saat içinde tükenmiştir.

Yazarı asıl üne kavuşturan eseri, otuz baskı yapan Hıçkırık romanıdır. Filme de çekilen bu roman, sinema salonlarını hıncahınç doldurmuştur.

1950’ de Cumhuriyet gazetsinin teklifiyle Posta Güvercini isimli romanı hem Cumhuriyet, hem de fransızcaya çevrilerek Republıque de yayınlanmıştır.
Kerime Nadire ait otuzdan fazla roman, 200 baskı yapmış ve 5 milyondan fazla satmıştır. Romnları en çok filme alınan, tv dizisi yapılan yazarlarımızdan birisi olan Kerime Nadir eğer Amerika’da yaşamış ve bunca romanı orada yazmış olsaydı, hiç şüphesiz, adı dünya çapında tanınan bir pembe seri yazarı olarak anılacak ve büyük bir servetin sahibi olacaktı. Ama kendi ülkesinde edebiyat çevrelerinde sıradan aşk romanları yazan biri olarak görülmüş ve önemsenmemiştir.

Aşkı böylesine tutkuyla anlatmayı başaran bir kadın kendi hayatında aşk yaşadı mı bilinmez ama yaptığı iki evliliği de boşanmayla sonuçlanmıştır. 1984 yılında ölen yazarın kitaplarının, Doğan Kitap tarafından 2001 yılında, Selim İleri editörlüğünde yeniden basılması, gençlerin onu tanıması için büyük bir hizmettir.

FİLME ALINAN ROMANLARI:
Seven Ne Yapmaz (yön. A. Yılmaz, 1953; yön. O. Aksoy, 1970)
Hıçkırık (yön. A. Yılmaz, 1953; yön. O. Aksoy, 1965)
Son Beste (yön. Dr. A. Alyanak, 1955)
Funda (yön. N. Hançer, 1959; yön. M. Dinler, 1968)
Samanyolu (yön. N. Pesen, 1959)
Şahane Kadın ( ״ , 1961)
Sonbahar (yön. N. Hançer, 1959)
Posta güvercini (yön. N. Pesen, 1965)
Güller ve dikenler (yön. N. Saydam, 1970)
Son Hıçkırık (yön. E. Eğilmez, 1971)
Dert Bende (yön. O. Elmas, 1973)
Zambaklar Açarken (yön. N. Saydam, 1973)

ESERLERİ
Roman:
Yeşil Işıklar
Aşka Tövbe
Hıçkırık
Uykusuz Geceler
Günah Bende Mi ?
Kahkaha
Balayı
Ormandan Yapraklar
O Gün Gelecek Mi ?
Aşk Rüyası
Posta Güvercini
Hıçkırık
Esir Kuş
Kırık Hayat
Seven Ne Yapmaz
Gönül Hırsızı
Samanyolu
Funda
Kalp Yarası
Gelinlik Kız
Sonbahar
Solan Ümit
Aşk Bekliyor
Gümüşselvi
Bir Aşkın Romanı
Boş Yuva
Dehşet Gecesi
Suya Düşen Hayal
Güller ve Dikenler
Dert Bende
Aşk Bekliyor
Gümüşselvi
Bir Aşkın Romanı
Boş Yuva
Dehşet Gecesi
Suya Düşen Hayal
Güller ve Dikenler
Dert Bende
Karar Gecesi
Zambaklar Açarken
Bir Çatı Altında
Aşk Fısıltıları

Öykü:

Mücrim

4.763 kez okundu
Paylaş

İlginizi Çekebilir

  • Kuantum EdebiyatKuantum Edebiyat Okur aynı manzum eseri her okuduğunda onda farklı bir anlam bulmaktaysa, okurun o manzum eseri değiştirdiği söylenebilir mi? Hayır bir başka “kuantum sahtekarlığı” icat etmek değil […]
  • Bizden bir şey Olmaz!Bizden bir şey Olmaz! Kalitesiz bir hayat yaşamamızın bir nedeni de objektif enformasyonla gündelik hayatımızın arasında çoğu zaman dağlar olması ! Tarihi konuları ele alan roman, film ya da dizilerin öteki […]
  • Müfettişin ZiyaretiMüfettişin Ziyareti Bir kitap, bir makale okuduktan ya da bir film, tiyatro eseri izledikten sonra uyguladığım bir düşünsel sağlamam vardır… Kendimce kullandığım bir filtredir bu... Yazının son […]
  • İhtiyarlara Yer Yok!İhtiyarlara Yer Yok! İnternetin yararlı olduğunu da unutmamalı. Ondan sadece eğlence amacıyla istifade edenler için zor olsa da. Doğrusu internetin yararlı bir araç olduğunun giderek unutulması düşündürücü. […]

Sosyal Medyada Takip Edin

Üye Olun

Yazarlar

Kategoriler

Takvim

Nisan 2024
P S Ç P C C P
« Mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Arşivler