felsefe taşı

Zeka, akıl ve bilgelik farklıdır…

Zeka, akıl ve bilgelik farklıdır…
Ağustos 27
15:13 2018

“Akıl yaşta değil baştadır” – Atasözü

Günlük hayatta sözcükler ve kelimelerle iletişim kuruyoruz ve kelimeler Mevlana’nın 740 yıl önce “sen ne söylersen söyle, söylediğin karşıdakinin anladığı kadardır” sözüyle bilgece bahsettiği gibi herkesin kendi algı filtrelerine göre farklı algılanır. Bugün dünyada 7 milyar insan yaşıyorsa, 7 milyar farklı, biricik, özel bakış açısı, algı filtresi var demektir. Bu kötü bir şey değil. Evren de böyle işliyor zaten. Her şey BİR ve TEK olan Tanrı’nın farklı tezahürleridir. Latince bir terim olan “e pluribus unum” ile anlatıldığı gibi buna “çokluktaki teklik” diyoruz.

Kelimelerin hayatımızdaki yeri ve farklı insanlar tarafından farklı anlaşılması 20nci yüzyıl filozofları tarafından derin incelenmiştir. Söylensin veya söylenmesi, yazılan her kelime de duyan kulakların sahip olduğu gören gözler tarafından farklı algılanır. Hatta bazen algılanamaz bile; aynı “bilgeliğin dudakları anlamayan kulaklara kapalıdır” hermetik deyişiyle Kybalion’da vurgulandığı gibi.

İnsanların eğitim geçmişleri, belli olaylar, koşullar, hayat üstünde düşünüp düşünmemeleri, hayatı anlatan önemli sözcük kalıpları ve kelimeler üstünde tefekkür edip etmemeleri de yazı ile iletişimde algımızı etkilemektedir. Ve bunun da ötesinde herkesin çocukluktan günümüze tüm yaşadığı deneyimler, izlenimler ve fikirler vasıtasıyla duyduğu ve okuduğu şeylerin onda yarattığı duygular vardır ki bunlar da farklı deneyim, geçmiş, izlenim ve fikirlerden ötütü değişir.

Bu yüzden de 100 kişiye “zeka-akıl-bilgelik nedir? Aradaki fark nedir?” diye sorsak 100 kişi de farklı cevap verir. Çoğu insan günlük yaşamda bu 3 kelimeyi aynı anlamda kullanır. Zor bir matematik problemini çözen kızına annesi “çok zekisin” der. İnsanları kırmadan zor bir durumu idare eden kişiye çevresindekiler “ne zeki adam yahu” der. Çevresi ve hayatla uyumlu olan ve kendisini ve çevresini ışıkla donatan bir insana “ne akıllıdır o insan” derler. Hiçbir örnekte de doğru şekilde kullanım yoktur.

Felsefe yapanlara çoğu insan uçuyorlarmış gibi bakar, ama felsefe kelimelerin doğru anlamda kullanılarak, hayatın ve kendimizin doğru tanımlanması, anlatılmasına da yarar. Zeka dediğimiz şey insan bedeninin bir parçası olan beynin genetik miras ve doğum sonrası bebeğin karşılaştığı deneyim zenginliği ile elde ettiği bir beceridir. Belki de bir hediyedir. Ancak akıl zeki olsun ya da olmasın o beynin nasıl kullanıldığı ile ilgilidir. Bir Ferrari’yi iyi kullanan sürücü de vardır, çarpa çarpa kullanıp mundar eden de. Akıl, zeka kapasitesinin NASIL kullanıldığı ile ilgilidir ve hayatımızdaki başarının anahtarıdır. Zeki bir insan başarılı olabilir ama kalıcı başarıyı sağlayamaz. Bilgelik ise akıldan da ötedir, farklıdır o. Akıllı bir insan zekasını doğru kullanıyor olabilir, ama erdemlerle donatmadığı sürece bilge olamaz.

Batı ve Doğu felsefelerinde antik çağlardan beri filozofların üstünde durduğu önemli konulardan birisi oldu. Ancak çoğu modern insan için erdem kelimesi Yüzüklerin Eefendisi filminde Gandalf karakteri gibi ulvi kişilerin sahip olduğu ulaşılmaz insan özellikleridir. Ancak bu yanlış. Erdemler herkesin idrakına ve kullanımına açıktır. Erdemlere sahip olmak zordur, emek ister, zaman ister, sebat ister, düzenli çalışmak ister, öz kontrol ister. Ama bir kere sahip olundu mu da erdemler insanın koluna taktığı çıkmaz altın bilezikler olur.

İşte bu yüzden zeka,akıl ve bilgelik farklıdır. Belki basit bir kelime oyunu gibi görünüyor ama bu 3 kelime insanın bilmek-yapmak-olmak olarak tanımlayabileceğimiz tekamül yolundaki 3 ana kapıyı temsil eder. O yüzden anlamak ve bu yolda ilerleyip kendini bulmak ve aşmak isteyeni kendini bilmek isteyen bu farkı anlarsa kazanır.

5.443 kez okundu
Paylaş

İlginizi Çekebilir

  • Ezoterizmde anlatılabilir ve anlatılamaz konularEzoterizmde anlatılabilir ve anlatılamaz konular Ezoterik gelenekte sır diye bir şeylerden bahsedilir. Bunun anlatılmasının konuşulmasının mümkün olmadığı söylenir. Acaba bu gerçekten böyle midir, yoksa ezoterik gelenek bunu binlerce […]
  • Güzel Anadolumuzun İlacı; “Aklın ve Kalbin Birleşmesi”Güzel Anadolumuzun İlacı; “Aklın ve Kalbin Birleşmesi” Ne kadar güzel ve özel topraklarda yaşadığımızın farkında mısınız? Bu eşsiz toprak parçasında ne gibi dünya miraslarına sahip olduğumuzu biliyor musunuz? Bu toprakların insanlık tarihi […]
  • ConcertoConcerto Herkes kendi yaşamının başrol oyuncusudur. Yaşamındaki diğer istisnasız herkes bu yaşamın yan oyunculardır. Bakış açısı, kamera açısı gibidir. İzlenen filmin anlamlandırılması hangi […]
  • “Arızalı” Seçkin Azınlık ve Kütle“Arızalı” Seçkin Azınlık ve Kütle Toplumu yönlendiren “arızalı” seçkin azınlık ile şimdiki zamanda yaşayan kütlenin arasındaki uçurumu kapatmak “ortak” bir sorun değil. Kütle evin şımarık çocukları; arızalı seçkin ise […]

Sosyal Medyada Takip Edin

Üye Olun

Yazarlar

Kategoriler

Takvim

Nisan 2024
P S Ç P C C P
« Mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Arşivler