felsefe taşı

Bütünü Gözden Kaçırmak

Bütünü Gözden Kaçırmak
Aralık 05
21:23 2013

Günümüzde insanlığın, belki en büyük derdi, detaya odaklanmak. Detaylara o kadar düşkün olduk ki, bir şeyleri gözden kaçırdığımızı bazen hissetmiyor/görmüyoruz. Bu durum hayatın her alandaki pratiklerinde de yansımalarını gösteriyor. Örneğin doktorlar bir organa odaklanıp, tek bir bozulmanın tüm vücudu etkileyen bir sorun olduğunu düşünmeden, tek bir organı/sistemi düzeltmeye çaba gösteriyorlar. Bunu yaparken de vücudun başka sistemlerini bozabiliyorlar veya enerji ihtiyacımıza odaklanıp bunun için bulunan çözümlerin koca bir eko sistemi bozduğunu göremiyorlar.

Detayı tamamen es geçmeliyiz demiyorum tabi ki. Çünkü onun (Şikâyet etmeme rağmen öneminin de bilincinde olarak) sayesinde bilimde inanılmaz sıçramalar yaptık. Yaşamımızı her yönden hızlı, keyifli ve rahat bir hale getirdik belki ama aynı zamanda da ona teslim olmanın zararlarını, boşluğunu da yaşadık. Detaylar da boğulurken esas önemli olanı, “Bütün” ü gözden kaçırdık; kaçırmaya da devam ediyoruz. bir dostumun söylediği gibi “Felsefi olgunluk bilimin baş döndürücü yükselişini, karşılayamadığı sürece dünyada şiddet ve emperyal güçlerin hegemonya savaşı durmayacak”.

Peki, biz bu durumda ne yapacağız; bu güç savaşının işe karışmayan (hatta karışmak da istemeyen) ama işin içinde olmak zorunda kalan bir parçası olarak… Kişisel fikrim, bu çarkın ancak ne kadar çok insan bütünü görmeye çaba gösterirse bozulmaya başlayacağı… Eğer bir anlam çıkarmak ve bu anlamın hayatımıza renk ve heyecan vermesini istiyorsak ilk iş okumalıyız. Okumalı ve düşünmeliyiz. Bize düzenin sunduklarını da, düzene karşı duran bilgiyi de yani kadim bilgileri de okumalıyız. Peki, okumak ve düşünmek tek başına yetecek mi? Okumayı günlük yaşamının bir parçası haline getirmiş milyonlarca kişi var dünyada ancak bu insanlar bütünü görebiliyor mu? Yanıt: “Hayır”.Çünkü tek başına okumak da yeterli değil.

Her insanın ara sıra bir kenara çekilip içine dönmesi, okuyup düşündüklerini bir süzgeçten geçirip “tefekkür” etmesi şart. Peki, bu tefekkür size ne verecek? Vereceği şey şu: Aklın alamayacağı kadar büyük makro kozmosda, yine aklın alamayacağı kadar küçük kişisel mikro kozmosumuzun ne kadar çok bu boyutlardan izole olduğu, kendi içinde nasıl bir mükemmellikte olduğu. Ayrıca büyük bir bütünün içindeki küçücük bir parça olduğumuz kadar, o kocaman bütünün de ancak bizimle “tam bir bütün” olabildiğini…

İşte tam bu noktada iç ses devreye girecek. Bir kenara çekilip düşünmeye başladığımızda önce çevredeki sesleri, sonra yüksek sesle beynimizde konuşan muhteşem egomuzun sesini susturabildiğimizde, kafamızda ki sessizliği yakalamaya başlayacağız. O sessizliği yakalayabildiğimizde, içimizdeki sessizlikte, yeni bir şey duymaya başlayacağız. Yani iç sesimizin farkına varıyoruz. Hani o ara sıra sıkıştığımız bir anda ne yapacağımızı bize söyleyen, çıkış yolumuzu gösteren ses. Bazen dinlediğimiz, bazen de dinlemeye korktuğumuz sesimiz. O bize tüm kuvvetiyle “Bütün”ü anlatıyor esasında. Dinlemeyi, uygulamayı öğrendiğimizde içimizde ki çağlayan enerjiyi de hissediyoruz. Çevremizde olan dünyevi dertler, olaylar arka plana itiliyor (Ama tamamen kopamıyoruz, çünkü o bambaşka bir aşama). Olaylara, dünyaya başka bir pencereden bakabilme yolunu açıyor size iç sesiniz.

Orada, “yol”un ötesindeki bir kapının aralandığını; o muhteşem ışığın yüzünüzü aydınlattığını hissetmek; koca, karanlık bulutlarla kaplı gökyüzünde, aralanan bulutların arasından sızan gün ışığına kavuşmak gibi bir his. İşte o zaman insan bu muhteşem dünyada detaylarda boğulmaktan, gözden kaçırdığı şeylerin önemini ve kendisi için olan anlamını anlamanın kıyısına yaklaşıyor. İşte bu Bütün’ü görmek…

8.018 kez okundu
Paylaş

İlginizi Çekebilir

  • İnsanın Temel Denklemiİnsanın Temel Denklemi Güçlü oldukça “iyi”, güçsüzleştikçe “kötü”. İnsanın temel denklemi bu mudur? İnsan aklının kendini en çaresiz, en sefil ve en güçsüz bulduğu durum ölümdür. Ölüm karşısında akıl, […]
  • İnsanın Fabrika Ayarlarıİnsanın Fabrika Ayarları "Bin sene de okusam ne biliyorsun diye sorsalar bana; 'HADDİMİ BİLİRİM' derim." Hz. Mevlana Bugün bu sitede ilk yazım ve iki çocuk babası olarak benim için çok özel. Zira en büyük […]
  • Şef SeattleŞef Seattle Gerçek adı Si'ahl. (1780-1866) Suquamish ve Duwamish kabilelerinin bilge, barışçıl şefi. Yakın ilişkide bulunduğu Kızılderili araştırmacısı Dr. Maynard'ın önerisi ile yeni kurulan kasabaya […]
  • Bilimsel Yaklaşım ve İnanç ve Bilginin Aktarılma Yolu Olarak EzoterizmBilimsel Yaklaşım ve İnanç ve Bilginin Aktarılma Yolu Olarak Ezoterizm Bu yazımda bilimsel yaklaşım ve inanca kısaca değinmek istiyorum. Çünkü ne yazık ki toplumumuzun gittiği yön çağdaş dünyaya yakışır bir yön değil gibi gözüküyor ve bilimsel yaklaşım ve […]

Sosyal Medyada Takip Edin

Üye Olun

Yazarlar

Kategoriler

Takvim

Temmuz 2024
P S Ç P C C P
« May    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Arşivler