felsefe taşı

Ünlü Aşk Mektupları

Ünlü Aşk Mektupları
Nisan 10
14:47 2017

Derleyen: Ronald Tamplin
Yayın evi : Doğan Kitap
Sayfa Sayısı : 160
Yayın Tarihi : 2000

Masum bir aşk mektubu almaktan hoşlanmayan var mıdır! Hemen herkes ortaokul lise yıllarında bir aşk mektubunun satırları arasında pembe hayallere dalmıştır muhtemelen. Ama ne yazık ki bundan sonraki nesiller sadece sms mesajlarıyla yetinmek zorunda kalacaklar. Sevgilinin duygularını okurken çarpan kalbin kıpırtılarını, titreyen ellerin heyecanını hissedemeyecekler. O mektubu saklamanın, arada bir çıkarıp tekrar tekrar okumanın güzelliğinden bi haber olacaklar. Bunlar önemsiz gibi görünse de aslında büyük bir eksiklik. Yıllar sonra hatırlanacak böylesi bir anıdan yoksun kalmak üzücü.

Ronald Tamplin de benimle aynı fikirde olmalı ki, ünlülerin aşk mektuplarını derleyerek güzel bir kitap hazırlamış. Kimler yok ki kitapta, Lord Byron, Napolyan, Mozart, Frida Kahlo, ingiltere kralı 8. Henry ve daha bir çokları.
Kitap Moltımer Adler!in bir sözüyle başlıyor; “İnsanların okumak için daha büyük çaba harcadıkları tek bir durum vardır bence, aşık oldukları ve aşk mektubu okudukları zamanlar.”

Kitap romalı ozan Ovidious’un eşine yazdığı mektupla başlıyor, tarih M.S. 1. yüzyıl. Son mektup ise, 1935 tarihli ve Wınston Churchill’den karısı Clementıne’a.

Tam 34 aşk mektubu yer alıyor kitapta. Bu mektuplardan beni en çok etkileyen, genç yaşta ölen irlandalı şair John Keats’in sevgilisi Fanny’e yazdığı satırlar oldu. Bu aşkın hikayesini en sevdiğim yönetmen olan Jane Campıon Brıght Star adıyla filme çekmişti.

2000 yıllık bir dönemde yaşamış insanların mektuplarının derlendiği kitapta, mektup sahiplerinin hayatlarından kesitler ve 200 ü aşkın fotoğraf yer alıyor.

Mektupları okudukça, onları kaleme alan insanların duygularına ortaklık etmenin, özel anılarını paylaşmanın efsunlu hissi yayılıyor ruhunuza. Aşkın hep var olacağına inancınız tazeleniyor.

4.154 kez okundu
Paylaş

İlginizi Çekebilir

  • Daha ne olsun?Daha ne olsun? Dünyadaki köklü üniversitelere bakıyordum. İlk aklıma gelen Oxford oldu. Oxford sayfasında demiş ki "kuruluş tarihimiz net değil." 1096 yılından eğitim kayıtları var. Yani? İşin aslı […]
  • Türkiye’nin Bilimle DansıTürkiye’nin Bilimle Dansı Bilimsel araştırma özellikle İngiltere’de Ampirizmin gelişmesiyle ortaya çıkmış ve yapılan bu çalışmanın adına bilim denmiştir. Bilimselbir araştırma; gözlem, deney, deneme-yanılma […]
  • G20 Grubunda Kaç Ülke Var?G20 Grubunda Kaç Ülke Var? 42 olarak hemen cevabını vereyim (dikkat, yazıda sonlara doğru farklı bir sayı da çıkabilir), sonra da nereden çıktığını anlatayım. Sabah John Llloyd ve John Mitchinson tarafından kaleme […]
  • MübadeleMübadele Yıl 1923, 31 Ocak… Lozan Antlaşması görüşmelerinde ilk görüşülen konu “Sığınmacıların ve esirlerin durumu” ! O tarihte “Cemiyeti Ahkam” diye anılan Birleşmiş Milletlerin genel […]

Sosyal Medyada Takip Edin

Üye Olun

Yazarlar

Kategoriler

Takvim

Nisan 2024
P S Ç P C C P
« Mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Arşivler