felsefe taşı

Gizemli Dağ Gerizim-Kahinler Milleti ve Kayıp İbranice

Gizemli Dağ Gerizim-Kahinler Milleti ve Kayıp İbranice
Kasım 07
13:01 2014

Gerizim Dağı, Samari İbranicesi-Ar Gerizim, Arapça-Cabal Carizim, Tiveriya İbranicesi- Har Gerizim.

Nablus’ta bulunan iki dağdan biridir. Nablus(Şehem) şehri binlerce yıl çeşitli dinler için büyük kutsiyete sahip bir bölge olmuştur. Şehrin güneyinde Gerizim Dağı, kuzeyinde ise Ebal Dağı bulunur. Gerizim dağı deniz seviyesinden 881 metre yüksekte bulunur.

Gerizim Dağı tarihin gizemli sayfaları arasında kaybolmuş veya kaybolmaya zorlanan kadim bir mezhep ve mübarek bir soya ev sahipliği yapan kutsal bir dağdır. Bu halka Samari, Şomronim veya Şamerim denilmektedir. Dünyada bu kadim mezhebe mensup sadece 750-800 kişi vardır. Gerizim Dağına yakın Kiryat Luza köyünde yaşamaktadırlar. Şomronilere göre Gerizim Dağı İbrahim Babamızın( Avraham Avinu) oğlu İshak Babamızı( Yitzhak Avinu), İsmi Mübarek Olana Korban olarak sunduğu yerdir. Bu nedenle Şomronilere göre Kudüs( Yeruşalayim)deki Tapınak Dağından daha önemli görülmektedir.

Şomroniler, Pesah Bayramında kadim zamanlardan beri Adı Mübarek Olana Gerizim Dağında Korban sunma vecibesini yerine getirmektedirler.

Şomroniler, Tevrata(Tora) göre Mısırdan çıkıp Kenaan topraklarına ilk girildiğinde İsraeloğullarının, iki ayrı gruba ayrılarak Gerizim Dağı ve Ebal dağında dualarla bunu kutladıklarına inanmaktadırlar. Şomroniler soylarını, kadim zamanlardan beri tuttukları soy küyükleri aracılığıyla, Hz Musa’nın kardeşi Harun(Aharon) ve Yusuf(Yosef)’in oğullarına dayandırmaktadırlar.

Şomroniler, Babil İmparatoru Nebukadnezar tarafından sürgün edilmemişlerdir. Kadim zamanlardan beri etraflarında yaşayan hiç bir halkla karışmadan Hz Musa’nın Kadim öğretilerini ilk günkü gibi muhafaza etmişlerdir. Şomronim-Şamerim kelime anlamı itibariyle Kanunun Bekçileri manasına gelmektedir. Babil Sürgününün yaratmış olduğu dini ve siyasi boşluktan dolayı sürgünde Hz.Musa’nın Tora(Tevrat)’ından çeşitli sözlü külliyat yazılması suretiyle sapmalar olmuş ve yazılı Tora(Tevrat) ve kendi içinde de zıtlaşan bir sözlü külliyat icat edilmiştir. Bu tarihi fenomen- zaman içinde Şamerilerle, sşzlü ayrıksı geleneğin öncü otoriteleri olan Rabbanlar arasında ciddi sürtüşmelere neden olmuştur. Şomrniler hala Dini ve Toplumsal olarak Kohen ve Levi (Kahinler) Ailelerinin liderliğinde hayatlarına devam etmektedirler. Hz. Musa’nın öğretilerini Sinay dağındaki şekliyle birebir uygulayan Şomronilerin ibadetleri Musevilik sonrası dinler olan Süryani Hirstiyanlığı ve İslam’ın ibadet şekilleriyle çok büyük oranda benzerlikler taşımaktadır.

Şomroniler dünya üzerinde Asli İbrani Alfabesini kullanan tek halktır. Şu anda dünya üzerinde İbrani Alfabesi olarak bilinen alfabe ise Nebukadnesar’ın Babile sürgün ettiği İsraeloğullarının sonradan benimsedikleri Babil Alfabesinden başka bir şey değildir.

Bu kadim öğretilerine bağlı bir grup idealist Şomronim Bilgeleri, Kutsal topraklardan çokarak Hazar Diyarı, Kafkasya, Kırım ve Deşti Kıpçak bölgelerine giderek o bölgelere yerleşmiş ve bölgelerdeki yerel halklar arasında tek Tanrıcılığın temellerini atmışlardır.

7.659 kez okundu
Paylaş

İlginizi Çekebilir

  • Ateş-i AşkAteş-i Aşk Mum olmak kolay değildir. Işık saçmak için önce yanmak gerekir... (Mevlana) Baki olan Sevgi'dir; Ateş'tir... Aşk, onun alevlenmiş, harlanmış halidir... Odun atmak gibidir ateşe, […]
  • TravmaTravma Paradoks şu ki, hayatımızı ve ilişkilerimizi bu travma yaralı yerden tezahür ettirmeye devam ediyoruz, çünkü gizlenen şey duyulmak, kabul edilmek ve bütünleşmek için çözüm […]
  • Sen Ne Yapıyordun?Sen Ne Yapıyordun? Teknoloji destekli ilerleme insan zekasını geriletiyor mu? Peki dümene yapay zeka geçtiğinde tablo nasıl dönüşecek? Teknoloji insan zekasını geriletiyor mu? Bilimsel bir araştırmaya […]
  • Hesap Yapmak…Hesap Yapmak… Bir arkadaşım vardı. Her haltın fiyatını sorar, hesap yapardı... Bu araba kaç para? Oradaki ev kaç para? Bir gün tekne gezisi ısmarladım, benden öğrenemedi diye gitti, sağa sola […]

Sosyal Medyada Takip Edin

Üye Olun

Yazarlar

Kategoriler

Takvim

Nisan 2024
P S Ç P C C P
« Mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Arşivler