felsefe taşı

Dünya Benzeri Gezegenler

Dünya Benzeri Gezegenler
Ocak 29
11:01 2020

Vatandaş sen halen “evren insan için yaratılmıştır” egosantirik fikrinde ısrarcı olmaya devam et! Ama bi zahmet kentilyon ne demekmiş onu öğren boş bir zamanında (Konu; içinde bulunduğumuz evren. Hawkins’in paralel evrenleri konusuna da henüz değinmedik):

… bu verilere göre, gözlemlenebilir evrende yaklaşık 700 kentilyon (10 üzeri 18) Dünya benzeri gezegen var ve bu gezegenler, Dünya’dan ortalama birkaç milyar yıl daha yaşlı…

http://www.bilimkurgukulubu.com/genel/bilim-teknoloji/dunya-benzeri-gezegenler-evrende-ne-kadar-yaygin/

Bildiğimiz kadarıyla, evrende yaşamın geliştiği tek bir yer var: Dünya. Bu gerçek, iki noktaya işaret ediyor olabilir: Dünya’nın gerçekten de eşsiz olduğuna ya da bizim cahilliğimize… Bu nedenle, evrende Dünya benzeri ne kadar gezegen olduğunu hesaplamak için bir grup bilim insanı güçlü bir bilgisayar simülasyonu hazırladı; bu simülasyon, Büyük Patlama’dan bugüne kadar meydana gelen gezegen oluşumlarını inceliyordu.

Uppsala Üniversitesi’nden astronom Erik Zackrisson ve arkadaşları, simülasyonda bazı olağandışı veriler kaydetti. Bu verilere göre, gözlemlenebilir evrende yaklaşık 700 kentilyon(10 üzeri 18) Dünya benzeri gezegen var ve bu gezegenler, Dünya’dan ortalama birkaç milyar yıl daha yaşlı. Dahası bu gezegenlerin çoğu Samanyolu Galaksisi gibi spiral galaksilerde yer almıyor; 4’te 3’ü, ağır elementlerce daha zengin (gezegenlerin ham maddesi) ve daha yaşlı yıldızlara sahip büyük küresel (eliptik) galaksilerde bulunuyor.

Evrende benzer sayıda küresel galaksi ve spiral galaksi bulunduğundan, her birinde benzer sayıda yaşanabilir gezegen bulmayı bekleyebilirsiniz ama Astrophysical Journal’da yayımlanan (Arxiv’de mevcut) söz konusu makale, aksini iddia ediyor.

İstatistiksel olarak incelersek; Kopernik Prensibi’ne (Dünya evrenimizin merkezinde değil, biz evrende özel bir yere sahip değiliz.) aykırı olarak, Dünya’nın Samanyolu Galaksisi’nde oluşması aslında biraz sıra dışı sayılır. Baş araştırmacı Erik Zackrisson, Scientific American’a şöyle konuştu:

“Ne zaman olağandışı bir şey keşfederseniz bilin ki iki olasılık vardır: Ya çok olası olmayan kozmik bir oyunun bir sonucuyuz ya da kozmik oyunun nasıl işlediğini anlamıyoruz.”
Simülasyon her ne kadar önemli sonuçlar verse de, her şeyi bilemez. Araştırmacılar bu modeli, galaksimizdeki gözlemlenebilen gezegenlere dayandırmış. Evreni simüle etmek için çeşitli kozmolojik parametreleri, galaksi evrim modellerini, yıldızların nasıl ve ne zaman oluştuğu bilgisini kullanmış; ancak tüm bu bilgiler pek çok belirsizliğe sahip.

Bu bilgiler ışığında araştırmacılar, elde ettikleri sonuçların ufak bir hata payıyla bile olsa doğruluğundan emin. Karasal gezegenler keşfedildikçe bu sonuçların ne doğrultuda değişeceğini görmek de enteresan olacak gibi…

1.149 kez okundu
Paylaş

İlginizi Çekebilir

  • Trança Al!Trança Al! Dün takık günlerimden biriydi. "Balık" diye tutturdum. Sembolik olandan değil, bizatihi mideye giren lokma cinsinden 'balık'. Balıkçı ya gittik, adam tutturdu, "trança al" diye. […]
  • 19 Mayıs19 Mayıs Bizim geçmişten beri hep duyduğumuz bir söylem vardır: Geleceğimiz gençlerimize emanet. Bizden önceki kuşak bunu söylerdi, şimdi de biz bunu söylemeye başladık. Herkesin umudu gençlerde de […]
  • Bizim Charles!Bizim Charles! Bizim Charles geldi geçenlerde. Bilen bilir, hani şu geçen yıl birlikte bir Anadolu düğününe gittiğimiz, "abi siz toptan çakmasınız" diyen Fransız delikanlı. Samsun havaalanında […]
  • Olmak ya da…Olmak ya da… "Neden olmuyor?!?!?!" diye içinden sağlam bir çığlık attı. Oysa ki, kulakları dahil kimse işitmedi. İstekleri vardı. Ve istekleri 4 yaşında bir çocuk gibi istediği an olsun istiyordu. […]

Sosyal Medyada Takip Edin

Üye Olun

Yazarlar

Kategoriler

Takvim

Kasım 2024
P S Ç P C C P
« Eyl    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Arşivler