felsefe taşı

Başlangıçta Söz/Ses Vardı…

Başlangıçta Söz/Ses Vardı…
Mayıs 23
14:52 2017

Kutsal kitaplara göre “ilk başta kelâm vardı”… Bir görüşe göre de “ses vardı”…

Rus yönetmen, yazar Andrey Tarkovski (1932-1986) ölümünden hemen önce, Pariste hasta yatağındayken yapılan röportajında sorulan ” Neden “Başlangıçta söz vardı…” ? sorusuna şu şekilde cevap verir:

“Söze karşı her birimiz suçluyuz. Söz, hakikatli olduğunda güçlü bir etki bırakıyor. Günümüzdeyse düşünceleri gizlemek için kullanılıyor. Afrika’da yalanı bilmeyen bir kabile bulmuşlar. Beyazlar, onlara yalanı anlatmaya çalışmış ama anlamamışlar. Böylesine yaratılışların mükemmelliğini görmeye çalışın, o zaman başlangıçta neden sözün olduğunu anlayacaksınız. Sözle onun manası arasındaki mesafe artık büyüyor. Çok ilginç, değil mi? Bir bilmece gibi!”
(Fransızcadan Çev.: Ali Hasar)

İngiliz yazar, şair, filolog, ‘Yüzüklerin Efendisi’ serisinin yazarı Prof. J. R. R. Tolkien (1892 – 1973) ise “ilk başta ses” vardı savunucularından…

Destansı şiiri “Mythopoeia- Bölüm 15″te görüşünü şu şekilde ifade eder: “[….] Tanrı “kayasıl” kayaları, “ağaçsıl” ağaçları, dünyasal/zeminsel dünyayı, yıldızsal yıldızları, ve sonunda, ışık ve ses dokundukça sızlayan sinirleriyle yeryüzü üstünde yürüyen bu insansıl/beşeri insanları yarattı.”

Bana gelince… uzun yıllar bu sorgulamayla meşgul olduktan sonra; “söz” ve “ses”in birlikteliğini… kadim buluşma örneklerini deneyimledikten sonra sorgulamanın peşini peşini bıraktım.

Andrey Tarkovski’nin oğluna ithaf ettiği son filmi “Offret” (Türkçe ismiyle “Kurban”) müziği örnek teşkil eder mi? Bilmem. Dinleyip siz karar verin…

5.375 kez okundu
Paylaş

İlginizi Çekebilir

  • OkumakOkumak Okumak üzerine, Düşünün Descartes, Platon, Spinoza, Foucault, Nietzsche... size düşüncelerini anlatıyor. Yaşar Kemal, Sabahattin Ali, Oğuz Atay ve daha niceleri size önem vermiş […]
  • Muharrem ya da masumiyeti arama tutkumuzMuharrem ya da masumiyeti arama tutkumuz Ruhumuz, ne olduğunu tam da bilmediği bir özgürlük aşkıyla uçsuz bucaksız okyanusta kulaç atarken, izdüşümler sıkıştıkları "zaman" kıskacında kavramlara sığınırlar. İnanırlar ki, varoluş […]
  • “An”ı Yaşayabilme Sanatı“An”ı Yaşayabilme Sanatı Carpe diem… Çoğumuz bir şekilde duymuş olabiliriz “carpe diem”i… Ama “anlat” deseniz her kafadan ayrı bir ses çıkar… “Ölü Ozanlar Derneği” isimli film tanıttı bu yaşam […]
  • HİÇHİÇ Ben bir hiçim. Hiçlikten doğdum, hiçliğimi anlamak için yaşıyorum ve hiçlikte son bulacağım. Hiçlik nedir? Yokluk, yoksunluk, hiçbir şeyin olmaması. Varlığın yokluğun her şeyin var […]

Sosyal Medyada Takip Edin

Üye Olun

Yazarlar

Kategoriler

Takvim

Ekim 2024
P S Ç P C C P
« Eyl    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Arşivler